joi, noiembrie 30, 2023
Actualitate

Apar noi detalii despre regulile de călătorie în Marea Britanie. Care sunt adevăratele condiții pentru români începând cu 1 ianuarie 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va asuma pe deplin statutul de stat terț în relația cu statele Uniunii Europene. Aceasta ar însemna că și cetățenii români vor fi supuși unor noi reguli de călătorie în Marea Britanie. Ministerul Afacerilor Externe a venit cu noi precizări în raport cu acest subiect.

Este important de menționat că Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord va ieși din componența statelor membre UE. Acesta și este motivul de ce apar noi condiții de călătorie.

Regimul de vize și condițiile de călătorie pentru cetățenii români, care vor să călătorească în Mare Britanie începând cu 1 ianuarie 2021

  • Cetățenii români vor putea călători, fără viză, în Marea Britanie în scop turistic sau vizită, pe o perioade de cel mult 6 luni într-un an. Cu toate acestea, dacă doriți să munciți în aceste 6 luni, veți avea nevoie să obțineți o viză de intrare.
  • Până la data de 30 septembrie 2021 inclusiv, intrarea în Marea Britanie se va putea face în baza pașaportului sau a cărții de identitate românești valabile. Iar după acest termen, intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii va fi doar pe baza pașaportului valabil.
  • Românii care intră sub incidența Programului EU Settlement Scheme vor putea să călătorească în Regatul Unit folosind documentele naționale de identitate până la data de 31 decembrie 2025.

Cetățenii români care intenționează să călătorească în Marea Britanie pe un termen mai mare de 6 luni, indiferent de scop, studii sau muncă, vor avea nevoie de viză. Începând cu 1 ianuarie 2021, viza din partea autorităților britanice, devine obligatorie pentru toți cetățenii europeni. Astfel, au fost prevăzute două modalități de a obține viza.

Apar noi detalii despre regulile de călătorie în Marea Britanie. Care sunt adevăratele condiții pentru români începând cu 1 ianuarie 2021

Obținerea vizei pentru români

  • Cetățenii români posesori ai unui pașaport simplu electronic pot obține viza online, prin accesarea paginii de internet https://www.gov.uk/browse/visas-immigration. MAE subliniază că solicitările pentru obținerea vizei nu se pot depune în baza cărții de identitate.
  • Cetățenii români care nu au pașaport simplu electronic și aplică în baza unui pașaport simplu temporar trebuie să depună documentația personal la centrul regional pentru vize din România. Pentru depunerea documentației, este necesară programarea prealabilă online, prin accesarea paginii de internet https://pos.tlscontact.com/bbu_en.”

Astfel, deja sunt operaționalizate procedurile de primire a vizei în următoarele scopuri: studii, activități de muncă și afaceri. Persoanele care doresc să obțină viză, vor trebui să plătească o taxă pentru ea.

2 comentarii la „Apar noi detalii despre regulile de călătorie în Marea Britanie. Care sunt adevăratele condiții pentru români începând cu 1 ianuarie 2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *