sâmbătă, septembrie 23, 2023
Actualitate

Reacțiile adverse ale vaccinului împotriva COVID-19. Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat prospectul, tradus în limba română

De Crăciun, 25 decembrie în România au ajuns primele 10.000 doze de vaccin împotriva COVID-19. Iar campania de vaccinare va începe în data de 27 decembrie 2020. Inițial, serul va fi administrat de către medicii din spitalele destinate COVID. Ulterior, aproximativ în primăvară, acesta va fi disponibil publicului larg.

Între timp, pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului, a fost publicat prospectul vaccinului anticoronavirus, tradus, inclusiv, în limba română.

Reacțiile adverse ale vaccinului

Sunt câteva reacții adverse care au fost observate la persoanele care au administrat serul. Acestea sunt: dureri și tumefiere în zona injecției, dureri la articulații, cefalee, frisoane, stare de oboseală. După administrarea celei de-a doua doze, frecvent a fost observată apariția febrei.

Vaccinul are și denumire comercială, Comirnaty. El este predestinat imunizării, pentru prevenirea COVID-19, care este cauzat de virusul SARS-CoV-2. Acesta este destinat persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, însă unor categorii de persoane este contraindicat.

Reacțiile adverse ale vaccinului împotriva COVID-19. Agenţia Europeană a Medicamentului a publicat prospectul, tradus în limba română
Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Cum se administrează vaccinul

Comirnaty se administrează în două doze, a două fiind la o distanță nu mai mică de 21 zile față de prima. Totuși, este posibil ca vaccinul să nu ofere tuturor persoanelor protecție similară. Iar protecția contra virusului apare doar începând cu a șaptea zi de la administrarea celei de-a doua doze.

Reamintim că vaccinarea va începe în data de 27 decembrie 2020. Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat că săptămânal, în România vor ajunge 140.000-150.000 doze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *