Cozonac cu brânză, stafide și coajă de lămâie. Cu această rețetă vei obține un cozonac pufos și cremos
Rețetă cozonacului cu brânză, stafide și coajă de lămâie este foarte simplă și oricine poate să o facă, pentru că există câteva șmecherii care o să-ți ușurez gătitul. Se mai cunoaște că în Banat și Ardeal acest cozonac se numește coarda cu brânză sau sucitură.
Astfel, este o rețetă destul de veche și posibil ați mâncat așa ceva la bunica. Nu vă faceți griji nu se gătește greu și cel mai important acest cozonac rămâne proaspăt multe zile la rând.
Toate ingredientele pentru aluatul cozonacului cu brânză:
- 150 ml lapte
- 350 g faină
- 20 g drojdie
- 20 g zahăr
- 40 g unt
- 40 g zahăr pudră
- 3 gălbenușuri
- coajă de lămâie
- vanilie
- puțină sare
Pentru umplutură avem nevoie de:
- 400 g brânză de vaci
- 120 g zahar
- 15 g amidon
- 50-60 g stafide
- 1 ou
- vanilie
- coajă de lămâie
- 2-3 linguri de pesmet
- un praf de sare
- fulgi de migdale pentru decor
- 1 ou pentru uns
- faina pentru masa de lucru

Cum se gătește cozonacul cu brânză?
Primul pas pe care trebuie să-l facem este să gătim aluatul pentru cozonac. Astfel, amestecăm laptele, zahărul și drojdia, iar mai apoi presară 200 g făină și se lasă pe masa timp de 10 minute.
După 10 minute se mai adaugă 40 g unt, 3 gălbenușuri, coajă de lămâie, vanilie și puțină sare. Iar acum trebuie să frământați timp de 10 sau 15 minute. După ce ai frământat foarte bine aluatul trebuie să stea la dospit până ce observați că se dublează. Adică, aproximativ o oră.
Următorul pas este să ne apucă de umplutura cozonacului. Și aici lucrurile sunt foarte simple, trebuie doar să amestecăm toate ingredientele. Adică, luăm 400 g brânză de vaci, 120 g zahar, 50-60 g stafide, 15 g amidon, 1 ou, vanilie, 2-3 linguri de pesmet, coajă de lămâie, un praf de sare și le punem într-un bol încăpător. Mai apoi le amestecăm foarte bine.
După ce a trecut o oră și ați văzut că aluatul a crescut, trebuie să-l întindeți pe masă și să obțineți un dreptunghi. Peste aluat se pune toată umplutura și se rulează cu mare atenție. Nu uitați să apăsați marginile și capetele cu mare grijă.
Prin urmare, într-o formă lungă se așază hârtie de copt și se pune cozonacul. Mai este necesar ca rulada să mai dospească aproximativ 20 sau 30 de minute. După acest timp se unge cozonacul cu un ou bătut și dacă doriți se presară cu migdale.
Ultimul pas este să-l pune într-un cuptor preincins la 180° C și trebuie să stea acolo timp de 30 de minute. După acest timp mai reducem temperatura până la 170° C și lăsăm cozonacul să se coacă timp de 10 minute.
Este foarte important după coacere cozonacul să se răcească și doar după poate fi mâncat.
Îl puteți servi cu un ceai sau cu o cafea și este atât de bun mmm.