sâmbătă, septembrie 23, 2023
Actualitate

Ce este interzis în ajunul Bobotezei? Detaliu uitat de mulți români

Începutul fiecărui an calendaristic, pentru creștini, începe cu două mari sărbători. Prima este Boboteaza pe 6 ianuarie, iar apoi este urmată de Sfântul Ion pe 7 ianuarie. În ajun de bobotează, în special la sate, se mai respectă anumite obiceiuri și tradiții.

Boboteaza, sărbătoare mare creștină

În primul rând, această sărbătoare, comemorează vizita magilor la Pruncul Iisus. Iar în România, creștinii ortodocși comemorează botezul lui Iisus în rândul Iordan, de către Ioan Botezătorul.

Tradițional, această sărbătoare este omagiată pe 6 ianuarie. Dar există biserici care se conduc după calendarul iulian. Astfel, conform calendarului gregorian, este 19 ianuarie. Aceasta se întâmplă datorită diferenței de 13 zile între calendarul iulian și gregorian.

Obiceiurile și tradițiile

E obișnuit ca în ajunul Bobotezei să fie strânse toate decorațiunile de Crăciun, inclusiv și pomul. Iar cei care nu reușesc, vor trebui să o facă doar la Candelarie (Întâmpinarea Domnului). Aceasta este a doua posibilitate de a strânge decorațiunile. Nerespectarea acestui obicei, este considerată nepotrivită.

Ce este interzis în ajunul Bobotezei? Detaliu uitat de mulți români

În comunitățile creștin-ortodoxe se mai țin diferite ritualuri renumite. Unul din ele este aflarea destinului pentru fetele tinere și necăsătorite. 

După slujbă, tinere trebuie să meargă la părinte și să îi ceară un fir de busuioc sfințit. Conform spuselor, anume în Ajunul Bobotezei, acest fir are proprietăți magice, ce le va ajuta pe tinere să-și afle destinul. Pentru ca magia să funcționeze sunt câteva condiții. Domnișoarele trebuie să țină post și să se roage lui Dumnezeu. Iar în noaptea de Ajun, trebuie să ascundă sub pernă, firul de busuioc.

Tot din spusele bătrânilor, se recomandă, ca în Ajunul Bobotezei să nu fie sfadă în familie, pentru că așa va fi tot anul ce urmează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *