marți, decembrie 5, 2023
Actualitate

Primele vaccinuri ale companiei Moderna au ajuns în țară. Cine îl va putea administra?

Primele vaccinuri ale companiei Moderna au ajuns in țară, ieri seara. Tranșa constituind 14.000 de doze. Acestea au intrat în România prin punctul de trecere al frontierei Nădlac 2, la fel ca și vaccinurile companiei Pfizer.

Procedura va fi similară cu cea de la sfârșitul anului 2020. Dozele vor ajunge la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Cantacuzino” miercuri dimineața. Iar apoi va urma distribuirea prin toată țara, la centrele regionale de vaccinare.

Vaccinuri ale companiei Moderna. Cine îl va putea administra?

Vaccinul anti-Covid a companiei Moderna este recomandat persoanelor cu vârsta de peste 18 ani. Se administrează în două doze, intervalul între ele constituind 28 de zile.

Sunt doar doua vaccinuri autorizate de UE, și la rândul lor, au foarte multe asemănări. Eficiența lor fiind de 95% pentru vaccinul BioNTech Pfizer, și 94,1% pentru Vecinul Moderna. Ambele utilizând tehnologie similară ce se bazează pe ARN mesager.

Primele vaccinuri ale companiei Moderna au ajuns în țară. Cine îl va putea administra?

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, Medicul Valeriu Gheorgiță, a spus care sunt diferențele între cele doua vaccinuri.

“Există o diferență între cele 2 tipuri de vaccinuri. Moderna e indicat la persoanele de peste 18 ani, iar Pfizer la cele de peste 16 ani. Decizia va fi a medicului și a personalului din centrul de vaccinare țînând cont de disponibilitate. Volumul dozelor livrate de Moderna este mic. Nu putem să garantăm că în fiecare centru de vaccinare vor există cele 2 tipuri de vaccin. Vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele cu flux ridicat de vaccinare”, a declarat Gheorghiță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *