miercuri, septembrie 27, 2023
Actualitate

Salariul minim pe economie, oficial a fost mărit! Cu cât a crescut de fapt?

Salariul minim pe economie. Actul normativ privind creșterea salariului minim pe economie, a fost publicată în Monitorul Oficial. Respectiv, salariul minim pentru anul 2021 va constitui 2300 de lei brut pentru persoanele cu studii medii. Și cu 50 de lei mai mult, adică 2350 de lei pentru persoanele cu studii superioare.

Deși, aceste valori au fost publicate în Monitorul Oficial, ele nu au intrat în vigoare pe 1 ianuarie, anul curent. Datorită unei formulări interpretabile ” de la data intrării în vigoare a actului normativ”, salariile vor fi mărite pe zilele din 13 ianuarie până în 31. Patronii care vor fi mai nobili, vor putea mări salariu de pe data de 1 ianuarie 2021, însă nu îi obligă nimeni.

Salariul minim pe economie. Cu cât este mărit salariul?

Este cam tristă această veste, din motiv că premierul Florin Cîțu a anunțat creșterea salariilor cu 3%. Și a menționat că se va întâmpla din ianuarie.

„Bineînțles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie, pentru că în februarie se plătesc salariile pentru luna ianuarie, deci este destul timp”, a menționat Florin Cîțu.

Pentru a stabili ce sumă va constitui pentru salariul minim brut pe economie, a fost utilizată formula de calcul. Aceatsa ia în considerare rata inflației și creșterea productivității muncii pe persoană. 2,2% și respectiv, 0,8% pentru anul trecut 2020.

Salariul minim pe economie, oficial a fost mărit! Cu cât a crescut de fapt?

„Salariul minim crește cu 3% în 2021, peste rata inflației din 2020 și peste estimarea de rată de inflație în 2021, păstrând puterea de cumpărare a românilor”, a mai declarat premierul.

De această majorarea se vor bucura aproximativ un milion și jumătate de angajați. Această cifră constituie 26,4% din toți salariații activi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *