Ceaiul de cătină. Ce beneficii pentru sănătate are și cui îi este interzis?
Arbustul de cătină are origini Asiatice. Acesta înflorește pe la începutul primăverii și dă roadă mai aproape de vară. Este una dintre cele mai miraculoase plante pentru sănătatea noastră. Și este uimitor cât de benefic și gustos reiese ceaiul din cătină.
Fructele acestui arbust constituie niște bobițe, relativ, mărunte de culoare galbenă-portocalie. Sunt frecvent utilizate în medicina alternativă și naturistă. Dar mai sunt utilizate și în domeniul cosmetologic, pentru că fructele acestei plante, au proprietatea de a proteja celulele. Iar măștile din cătină previn apariția ridurilor și sunt benefice împotriva îmbătrânirii pielii.
Acum am ajuns și la ceaiul din aceste bobițe ”magice”. Acesta are efecte antioxidante și conține o sumedenie de vitamine și minerale. Are efecte antiinflamatoare, depurative și imunostimulatoare. Vitaminele precum C, E, F, K, P, dar și toate din grupa B sunt prezente. Iar mineralele precum potasiu, fosfor, magneziu, fier și calciu vor avea doar efecte pozitive asupra organismului.
Cu ceaiul de cătină se pot trata mai multe boli. În special aici vorbim despre răceli, tuse, diferite viroze respiratorii, artrită, eczeme, arsuri gastrice, gută sau acnee.
Ceaiul de cătină. Ce beneficii pentru sănătate are?
- Ajută la prevenirea cancerului
- Îmbunătățește imunitatea
- Oferă o doză de energie
- Reduce nivelul de colesterol în sânge
- Ajută în caz de balonare și constipație
Cum se prepară ceaiul de cătină?
Într-o cană, turnăm apă fiartă și adăugăm o linguriță de cătină uscată. Apoi se lasă pentru 10 minute. Se filtrează și se bea. Se recomandă de consumat mai mult dimineața pe stomacul gol, cu aproximativ 15 minute înainte de a lua micul dejun.
La dorință, puteți adăuga miere de albine pentru a face ceaiul mai dulce. Citiți și: 10 lucruri curioase despre mierea de albine.
Cui îi este interzis?
Nu se recomandă consumul acestui ceai câtorva categorii de persoane. Acestea sunt persoanele însărcinate sau care alăptează, celor care suferă de: pancreatită, astm bronșic și celor care au avut o intervenție chirurgicală sau urmează să o aibă.
Datorită faptului că infuzia de cătină are efect energizant, nu se recomandă consumul acesteia după amiază sau seara.