Ce alimente să consumi dacă te confrunti cu probleme ale glandei tiroide?
Probleme ale glandei tiroide. Glanda tiroidă este un organ mic de aproximativ 30 de grame, situat la baza gâtului. Ea secretă hormoni tiroidieni care sunt necesari pentru dezvoltarea armonioasă. Dereglările acestei glande, pot duce la apariția diferitor afecțiuni.
Glanda tiroidă influențează direct modul în care acționează fiecare celulă, organ sau mușchi. Influențează și creierul, inima, tractul digestiv și oasele.
La copii, hormonii tiroidieni sunt extrem de importanți pentru metabolismul lor, dar și pentru procesul de creștere și dezvoltare fizică. La nou-născuți, acești hormoni sunt responsabili pentru dezvoltarea creierului.
Medicul endocrinolog, dr. Ioana Luca a povestit despre alimentele ce ajută glanda tiroidă să funcționeze bine.
Probleme ale glandei tiroide. Soia
Soia conține o cantitate mare de izoflavone. Acestea ajută la inhibarea de formare a hormonilor tiroidieni. Deocamdată, cercetările științifice încă nu au demonstrat efectele clinice ale consumului de soia. Pacienților care sunt aflați în tratament pentru hipotiroidism, este recomandat consumul crescut de soia.
Iod
Iodul face parte din alcătuirea hormonilor tiroidieni. Astfel, acesta este elementul cheie pentru buna funcționare a glandei. Iodul îl poți obține mai ușor, consumând sare iodată, fructe de mare, alge de mare sau pește oceanic.
Probleme ale glandei tiroide. Seleniul
Acest microelement este benefic nu doar pentru glanda tiroidă, dar și pentru îmbunătățirea sistemului imunitar. Sursele cele mai importante de alimentație sunt fructele de mare, ouăle, carnea, cerealele peștele și nucile braziliene.
Cruciferele
Pentru a inhiba sinteza hormonilor tiroidieni, se recomandă consumul de varză, broccoli, conopidă, etc. Deocamdată, studiile sunt în desfășurare și nu sunt date concrete despre cantitatea zilnică de crucifere care poate dăuna glandei tiroide. Iar situații documentate a influenței negative a acestora pentru glandă sunt foarte puține.