Beneficiile cimbrului pentru sănătate. Ce vitamine conține și de ce este bine să îl consumăm
Beneficiile cimbrului pentru sănătate. Cimbrul este o plantă bine cunoscută în mai multe domenii. Mulți îl folosesc în calitate de condiment pentru a da aromă bucatelor, dar are și proprietăți naturiste. Cu ajutorul lui poți trata mai multe boli. Începând cu nasul înfundat și răceli, terminând cu balonări și dezechilibrul microflorei intestinale.
Această plantă era utilizată de mai multe civilizații în trecut. Grecii și romanii foloseau cimbrul pentru a trata lepra și paralizia. Iar egiptenii îl foloseau pentru a îmbălsăma mumiile.
Beneficiile cimbrului
Datorită antioxidanților ce le conține cimbrul, are proprietatea să lupte cu radicalii liberi. Astfel, poate preveni apariția mai multor tipuri de cancer și a patologiilor cardiace.
Cimbrul este benefic pentru o bună parte de boli respiratorii și ORL. Se utilizează pentru tratarea tusei, astmului și răcelii.
În zilele noastre, cimbrul se folosește mai degrabă în uz culinar. Astfel adăugându-l în mâncare, putem beneficia de toate proprietățile lui. Este antitusiv, antiseptic, antiinfecțios, diuretic, antiinflamator, stimulant.
Cimbrul uscat conține o cantitate mare de fier. Prin urmare, ajută la formarea globulelor roșii din sânge, ce permite tratarea anemiei. Iar vitamina K ce o conține, ajută la dezvoltarea oaselor și la o coagulare mai bună a sângelui.
Puteți consuma cimbrul și atunci când aveți tulburări digestive. Această plantă vă va ajuta să eliminați gazele și să aveți o digestie mai bună. De asemenea, are proprietatea de a regla microflora intestinală.
Precauții și contraindicații
Cum a fost menționat mai sus, cimbrul are o cantitate mare de vitamina K. Astfel, nu este recomandat persoanelor ce urmează un tratament anticoagulant. De asemenea, nu se recomandă persoanelor ce au alergii la următoarele plante: lavanda, menta, rozmarinul.
Efecte secundare cimbrul are foarte puține. Cel mai răspândit este alergia, care apare în urma supradozajului. Mai rar, dar totuși pot apărea la unele persoane: arsuri la stomac, iritarea mucoasei sau diaree.